De meerwaarde van Judo

Met gemak zou ik meerdere pagina´s kunnen vullen met positieve punten die het beoefenen van de judosport kunnen opleveren. Ik zal mij beperken tot de belangrijkste voordelen die judo te bieden heeft boven andere sporten.

Pedagogisch
Judo heeft een grote opvoedende/vormende waarde. De basis van dit pedagogische element is gelegen in de leus “judo = duo”. Je kunt niet in je eentje leren judoën. Je hebt daar iemand anders bij nodig. Daarbij komt dat judo een Japanse sport is en dat judo discipline, respect en structuur uitademt. Alle leerlingen groeten de sensei (= leraar) voordat de les begint. Als zij met iemand gaan judoën, dan groeten de leerlingen elkaar aan het begin en het einde van het oefenen. Daar wordt op gehamerd bij de lessen.

Daarnaast helpen de meer ervaren judoka´s de beginners met hun judo. Tijdens de judolessen is er een sfeer van saamhorigheid, rust en respect voor iedereen op de mat. Dit zijn waarden die altijd bij judo hebben gehoord en die nooit aan populariteit/actualiteit inboeten.

Motorisch
Er zijn slechts weinig sporten die beide hersenhelften stimuleren. Judo is, net als zwemmen, een sport waarbij beide hersenhelften samenwerken en daardoor wordt de grove alswel de fijne motoriek positief ontwikkeld. Het is niet voor niets dat fysiotherapeuten judo aanraden voor de ontwikkeling van de motoriek van hun klanten.

Neutraliseren van excessief gedrag
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen met een hyperactieve stoornis (denk aan ADHD). Ook zijn er mensen die van nature zeer introvert zijn. Voor beide groepen is judo bij uitstek een geschikte sport. De hyperactieve judoka´s kunnen veel van hun energie kwijt door het “stoeien met regeltjes” (zo wordt judo ook wel omschreven).
Daarnaast kunnen de bescheiden/stille/onopvallende/introverte mensen ook goed bediend worden met judo. Ik heb al uitgelegd wat “judo = duo” betekent. Dit impliceert dat je een samenwerking moet aangaan met een andere judoka. Je moet dus uit je schulp komen en iemand opzoeken om mee te judoën. Dit bevordert het socialiseren van een judoka. In een wereld die sterk individualiseert, is judo in mijn optiek een prachtige tegenhanger.

成功、 スティーブン·リゴ

MC De Muiter
Admiraliteitsweg 6A
1671 JA Medemblik
KvK: 37143833
BTW: NL1878.25.555.B.01 
 

Judoschool Appels 
Sportief gezien de beste keus!